به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای قزوین علی پوراحمد، رئیس حوضه فلات مرکزی و شرقی در این گردهمایی با بیان میزان مصارف آب کشور، منابع آب تجدیدپذیر و طبقه بندی میزان تنش آبی در کشور اظهار داشت: متاسفانه در سال های اخیر با خشکسالی های پی در پی و افت سطح آبخوان ها مواجهیم و سرانه آب تجدیدپذیر در سه دهه اخیر افت چشمگیری داشته است.
وی افزود: سرانه آب تجدیدپذیر اکنون حدود 1275 میلیون مترمکعب می باشد و پیش بینی می شود در سال 1420 با افزایش جمعیت، سرانه آب تجدیدپذیر به 1000 میلیون مترمکعب کاهش یابد.
پوراحمد اذعان داشت: حجم برداشت سالانه از منابع آبهای سطحی و زیرزمینی جهت مصارف شرب، صنعت و کشاورزی حدود ۹۲ میلیارد مترمکعب است که حدود ۵۲ درصد آن از منابع آب زیرزمینی تامین میشود.
رئیس حوضه ابریز فلات مرکزی و شرقی با اشاره به اینکه این حوضه 15 استان و 198 محدوده مطالعاتی را در بر می گیرد، تصریح نمود: مصارف آب در این حوضه ۲۵ میلیارد مترمکعب در سال را نشان می دهد.
رئیس حوضه فلات مرکزی و شرقی با اشاره به میزان بارندگی تجمعی سال آبی 1404-1403 در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته و درازمدت در کل کشور اظهار داشت: در سال آبی جاری تاکنون ۵۱ میلیمتر در ایستگاههای باران سنجی کشور ثبت شده که نسبت به متوسط بارندگی در درازمدت ۳۶ درصد کاهش را نشان می دهد.
پوراحمد در ادامه به بیان چالش ها و پیشنهادات کلیدی و اجرایی در نظام سنجش داده های پایه منابع آب کشور پرداخت و عواملی همچون عدم تطابق نیروی انسانی، امکانات و منابع مالی با وظایف محوله، لزوم تعامل بیشتر بین متولیان پایش منابع آب، لزوم انجام آینده پژوهی در مطالعات پایه منابع آب، افزایش تعداد داده های زمان واقعی، ایجاد شبکه وب سرویس، اشتراک گذاری اطلاعات و ... را از جمله چالش های شناسایی شده در نقشه راه دفاتر مطالعات پایه منابع آب کشور ذکر نمود.
منصور ستوده مدیرعامل شرکت آب منطقه ای با تاکید بر نقش و تاثیر به سزای داده های آماری تولید شده در دفاتر مطالعات پایه منابع آب در کلیه تصمیمات و برنامه ریزی های منابع آب، اظهار داشت: استان قزوین پنجمین استان صنعتی کشور بوده و متوسط برداشت سالانه از منابع آب (سطحی و زیرزمینی) در استان قزوین 1800 میلیون مترمکعب می باشد که 86 درصد آن از منابع آب زیرزمینی و 14 درصد از منابع آب سطحی تامین میشود.
در ادامه عبدالله فاضلی، معاون حفاظت و بهره برداری و امور اجتماعی حوضه آبریز فلات مرکزی و شرقی عنوان نمود: تناقض در نتایج آماربرداری و عدم تطابق آمار ارسالی به حوزه حفاظت و مطالعات از جمله مهمترین چالش های دفاتر مطالعات پایه منابع آب بوده و انتظار می رود مدیران این دفاتر با تشکیل جلسات مشترک و تعامل بیشتر، در تدقیق آمار اهتمام ورزند چرا که دفاتر مطالعات پایه منابع آب، پایه و اساس داده ها جهت حکمرانی منابع آب کشور است.
وی با اشاره به ضرورت ایجاد بانک اطلاعات داده های آماری مطمئن جهت انجام حسابداری آب که به مطالعه نظام مند وضعیت حاضر و روند تغییرات در عرضه ، تقاضا و دستیابی به آب در یک محدوده مشخص اطلاق می شود، اظهار داشت: استان قزوین در نشست معاونین برنامه ریزی حوضه آبریز فلات مرکزی و شرقی به عنوان پایلوت کشور جهت ایجاد سامانه حسابداری آب انتخاب شده است.
علی میرعربی معاون مطالعات پایه و تخصیص حوضه های آبریز فلات مرکزی و شرقی در این همایش اظهار داشت: مطالعات تشنه توجه و نگاه مدیریتی برای برون رفت از بلاتکلیفی موجود است.
وی همچنین بر ضرورت احیاء ساختاری و سازمانی و اعتباری جهت احیاء این بخش نیز تاکید کرد.
میرعربی به نگاه تعاملی و سطح بالای تعامل استانهای حوضه در انجام کارهای بروز و جدید مبتنی بر نیاز فعلی مدیریت منابع آب اشاره داشت.
معاون مطالعات پایه و تخصیص حوضه های آبریز فلات مرکزی و شرقی از ایجاد شبکه پایش ایزوتوپی در سطح حوضه برای اولین بار در سطح کشور با همکاری ۱۵ استان خبر داد و گفت: این پایش می تواند گام بسیار موثر در تحلیل های مدیریتی برای تصمیم گیری صحیح باشد.
میرعربی در انتها به ضرورت بازنگری و بروزرسانی آب قابل برنامه ریزی و اقداماتی که معاونت مطالعات پایه و تخصیص حوضه اشاره کرد.